Cjb_2211-3266_2023_012_001_totaal_original1024_1_large
Rss

Caribisch Juristenblad

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2018 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Access_open De betekenis van de Algemene wet bestuursrecht voor Curaçao

Trefwoorden Awb, Lar, bestuursrecht, Koninkrijk, analoge toepassing
Auteurs Prof. mr. L.J.J. Rogier
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage staat de auteur stil bij het belang van de Nederlandse Algemene wet bestuursrecht (Awb) voor de rechtspraktijk in Curaçao. Met de Awb wordt nader betekenis gegeven aan bestuursrechtelijke regels die in Curaçao niet zijn opgeschreven of veel minder zijn uitgewerkt. De vragen die rijzen zijn of dat wel altijd kan en zo ja, aan welke grenzen het overnemen of analoog toepassen van regels uit de Awb in Curaçao dan is gebonden.


Prof. mr. L.J.J. Rogier
Prof. mr. L.J.J. Rogier is hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de University of Curaçao. Hij is tevens redactielid van het Caribisch Juristenblad.
Artikel

Een legal transplant in het Curaçaose belastingrecht

De komst van de winstbelasting naar Curaçao

Trefwoorden Landsverordening op de winstbelasting 1940, legal transplant, vrijstellingen, Indische vennootschapsbelasting, winstbelasting Curaçao
Auteurs Mr. P.E. Muller en Prof. mr. L.J.J. Rogier
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel staan de auteurs stil bij de komst van de winstbelasting naar Curaçao. Ze gaan in op de betekenis van de legal transplant en de Indische voorloper hiervan. Ook de vrijstellingen in de huidige wettekst met betrekking tot aan olie gerelateerde werkzaamheden zullen aan bod komen. Tot slot concluderen de auteurs dat er sprake is van een legal transplant in de oorspronkelijke betekenis van het woord. De Curaçaose winstbelasting is bijkans een kopie van de Indische vennootschapsbelasting.


Mr. P.E. Muller
Mr. P.E. Muller is belastingadviseur bij Muller & Associates. Hij is tevens redactielid van het Caribisch Juristenblad.

Prof. mr. L.J.J. Rogier
Prof. mr. L.J.J. Rogier is hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de University of Curaçao. Hij is tevens redactielid van het Caribisch Juristenblad.
Signalering

‘Rechtstaal’ en recht doen aan taal

Trefwoorden vreemde taal, rechtstaal, Landsverordening officiële talen, landstaal, procederen
Auteurs Mr. P. Klik
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage staat de rol van taal in het rechtsproces centraal.


Mr. P. Klik
Mr. P. Klik was voorheen lector aan de University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez en is thans werkzaam als consultant. Deze publicatie werd eind januari 2018 geschreven. De auteur dankt zijn mederedactieleden voor hun input.
Signalering

Boeksignalering

Jurisprudentie

Annotatie bij beschikking Hoge Raad 8 december 2017, ECLI:NL:HR:2017:3104

Trefwoorden internationaal executierecht, artikel 429n Rv, artikel 989 lid 2 Rv, arbitraal vonnis, Curaçao
Auteurs Mr. J.P. de Haan
SamenvattingAuteursinformatie

    Tenuitvoerlegging van Zwitsers arbitraal vonnis op Curaçao. Welke appeltermijn geldt voor beslissing houdende verlof tot tenuitvoerlegging: artikel 429n lid 2 Rv (zes weken) dan wel artikel 989 lid 2 Rv van Curaçao (een maand)? Geldt een in Nederland op grond van het Verdrag van New York gegeven verlof tot tenuitvoerlegging van een buitenlandse rechterlijke of arbitrale beslissing ook in de andere landen van het Koninkrijk? Reikwijdte artikel 40 Statuut voor het Koninkrijk.


Mr. J.P. de Haan
Mr. J.P. de Haan is raadsheer bij het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch.

    In dit vonnis van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie gaat het kort gezegd om de vraag of de rechter alhier acht dient te slaan op behoorlijk in het geding gebrachte producties die in een andere taal dan de Nederlandse zijn gesteld. In casu ging het in een procedure over lichamelijk letsel om producties in de Spaanse taal.


Mr. P. Klik
Mr. P. Klik was voorheen lector aan de University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez en is thans werkzaam als consultant.

Dr. G.C.C. Lewin
Dr. G.C.C. Lewin is lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Jurisprudentie

Civiele jurisprudentie van GEA en GHvJ

Auteurs J. de Boer
Auteursinformatie

J. de Boer
Mr. J. de Boer is lid van het Gemeenschappelijk Hof.
Wetgeving

Wetgeving Aruba

Auteurs Mr. M. Pereira-Koolman
Auteursinformatie

Mr. M. Pereira-Koolman
Mr. M. Pereira-Koolman is werkzaam bij de Directie Wetgeving en Juridische Zaken van Aruba.
Wetgeving

Wetgeving Curaçao

Auteurs M.F. Murray
Auteursinformatie

M.F. Murray
Mr. M.F. Murray is advocaat en vennoot bij Murray Attorneys at Law te Curaçao en voorzitter van de redactie van het Caribisch Juristenblad.
Wetgeving

Wetgeving Sint Maarten

Auteurs Mr. J.T.S. Pawirodihardjo-Fer
Auteursinformatie

Mr. J.T.S. Pawirodihardjo-Fer
Mr. J.T.S. Pawirodihardjo-Fer is afdelingshoofd van de afdeling Juridische Zaken & Wetgeving, Ministerie van Algemene Zaken van Sint Maarten.