RegelMaat

Case

Wetenschap en wetgeving: valorisatie, cocreatie of accommodatie?

Trefwoorden wetenschappelijk activisme, onafhankelijkheid, onpartijdigheid, accommodatiecultuur
Auteurs R.A.J. van Gestel
DOI
Auteursinformatie

R.A.J. van Gestel
Prof. dr. R.A.J. (Rob) van Gestel is hoogleraar Regulering aan Tilburg Law School en hoogleraar methodologie van de rechtswetenschap aan de KU Leuven.
  • Samenvatting

      Waar er de laatste tijd discussie is over de rolvastheid van de overheid inzake het gevaar van politisering van wetenschappelijke kennis die wordt gebruikt ten behoeve van beleid en wetgeving, is die aandacht er nauwelijks voor de rolvastheid van wetenschappers. Toch is er reden om ook daar kritisch naar te kijken. Besproken worden drie bedreigingen, namelijk: wetenschappelijk activisme, wetenschappers met ‘een dubbele pet’ en de steeds grotere inzet op valorisatie en cocreatie bij wetenschappelijk onderzoek. Deze kunnen er in samenhang voor zorgen dat er een ‘accommodatiecultuur’ ontstaat die het vertrouwen in (rechts)wetenschappelijk onderzoek ondergraaft als we op de huidige voet doorgaan.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.