RegelMaat

Practice

Identieke amendementen (en ­initiatiefwetsvoorstellen)

Trefwoorden Tweede Kamer, wetsprocedure
Auteurs T.C. Borman
DOI
Auteursinformatie

T.C. Borman
Mr. T.C. (Tim) Borman is werkzaam bij de directie Wetgeving en Juridische Zaken van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
  • Samenvatting

      Naar aanleiding van een voorval bij de recente Kamerbehandeling van het wetsvoorstel introductie gecombineerde geslachtsnaam wordt in deze bijdrage onderzocht of het mogelijk is dat er in de Tweede Kamer twee identieke amendementen worden ingediend en hoe daar dan mee wordt omgegaan. Anders dan bij de behandeling van het genoemde wetsvoorstel werd verondersteld, is het indienen van identieke amendementen gewoon mogelijk, kan daar ook over worden gestemd, en is dat ook geen unicum. Dat laatste bleek al in 1996, toen de Commissie voor de Werkwijze der Kamer een korte beschouwing wijdde aan dit fenomeen. Soms worden de amendementen uiteindelijk samengevoegd. Maar soms gebeurt dat niet, met name als de toelichting sterk verschilt. Als bonusmateriaal worden ook nog enkele voorbeelden genoemd van identieke initiatiefwetsvoorstellen.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.