Surinaams Juristenblad

Article

Mijn partner of mijn kind?

De omstreden erfrechtelijke positie van de langstlevende partner in het Ontwerp Nieuw Surinaams Burgerlijk Wetboek

Trefwoorden erfrecht, Nieuw Surinaams Burgerlijk Wetboek, langstlevende partner, huwelijksvermogensrecht
Auteurs Monique A. Veira
DOI
Auteursinformatie

Monique A. Veira
Prof. mr. dr. Monique A. Veira is hoogleraar Privaatrecht met het accent op het Erfrecht, verbonden aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname.
  • Samenvatting

      Tijdens de discussieavonden omtrent de invoering van het Ontwerp Nieuw Surinaams Burgerlijk Wetboek (het Ontwerp NSBW) bleek dat vooral de erfrechtelijke positie van de langstlevende partner zoals vastgelegd in het Ontwerp als omstreden ervaren werd. Om de discussie breder in de maatschappij te doen plaatsvinden en om het e.e.a. in historisch perspectief te plaatsen, is besloten in dit artikel in te gaan op de ontwikkeling van de erfrechtelijke positie van de langstlevende partner vanaf de invoering van het Surinaams BW op 1 mei 1869 tot heden. Om de verschillen tussen het oud en toekomstig erfrecht te kunnen benadrukken zijn ook de hoofdlijnen van de erfrechtelijke positie van de langstlevende partner op grond van het wettelijk erfrecht zoals vastgelegd in het Ontwerp NSBW, aangestipt. Veranderingen in de erfrechtelijke positie van de langstlevende partner betekenen over het algemeen dat er wijzigingen plaatsvinden in de erfrechtelijke positie van de kinderen van de erflater. In de eerste groep erfgenamen wordt de nalatenschap op grond van het wettelijk erfrecht namelijk verdeeld tussen de langstlevende echtgenoot en de kinderen van de erflater. De omstreden nieuw in te voeren erfrechtelijke bepalingen omtrent de langstlevende partner, het kind, polygamie en homofilie worden tenslotte aangehaald.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.