RegelMaat

Case

Deskundigenadvies aan de Staatscommissie rechtsstaat

35 brieven van experts

Trefwoorden staatscommissie, argumentatie, attituden, toeslagenaffaire, perspectieven
Auteurs P.J.P.M. van Lochem
DOI
Auteursinformatie

P.J.P.M. van Lochem
Mr. dr. P.J.P.M. (Peter) van Lochem is Fellow van het Meijers Instituut (Universiteit Leiden).
  • Samenvatting

      De Staatscommissie rechtsstaat heeft aan experts op het terrein van de rechtsstaat gevraagd haar een brief te schrijven. De meeste briefschrijvers beschouwen de affaire met de kinderopvangtoeslagen als bewijs voor het disfunctioneren van onze rechtsstaat. Maar over wat de affaire dan precies bewijst, blijken de experts zeer uiteenlopende opvattingen te hebben. Daarnaast blijkt de houding van de briefschrijvers ten opzichte van de rechtsstaat sterk te verschillen. In dit artikel worden drie rechtsstaatattituden onderscheiden, volgens welke de rechtsstaat aangepast, verdedigd of uitgebreid zou moeten worden. De experts kunnen daarmee worden onderscheiden in vernieuwers, gatekeepers en idealisten. De commissie zal vermoedelijk vooral tot de laatsten gerekend kunnen worden. Het is te hopen dat vernieuwing daarmee niet geheel buiten beeld blijft.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.