Tbsh
Rss

Tijdschrift voor Bijzonder Strafrecht & Handhaving

Meer op het gebied van Strafrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2023 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Zelfkritisch op boetebesluiten

Trefwoorden bestuurlijke boete, evenredigheid, rechtsbescherming, responsieve rechtsstaat
Auteurs Mr. dr. A.G. Mein
SamenvattingAuteursinformatie

    De bestuursrechter krijgt steeds meer ruimte om besluiten van het bestuur kritisch te toetsen in het licht van het evenredigheidsbeginsel. Auteur probeert deze ontwikkeling te duiden en gaat na wat dit zou kunnen betekenen voor de toetsing van boetebesluiten van financieel toezichthouders.


Mr. dr. A.G. Mein
Mr. dr. A.G. Mein is lector Legal Management bij het kenniscentrum Maatschappij en Recht van de Hogeschool van Amsterdam en redacteur van dit tijdschrift.
Artikel

Access_open Contant geld: hoe rechters omgaan met een witwasvermoeden en de verklaring van verdachte

Trefwoorden contant geld, witwasvermoeden, stappenplan, witwassen, cash
Auteurs Mr. R.A. Regtering
SamenvattingAuteursinformatie

    Contant geld is het meest gebruikte instrument om geld wit te wassen en wordt regelmatig aangetroffen. Vaak is niet bekend uit welk misdrijf dit contante geld afkomstig is. Toch kan de rechter tot een veroordeling voor witwassen komen in zo’n geval. Er moet dan allereerst sprake zijn van een witwasvermoeden. Bij een gerechtvaardigd witwasvermoeden mag vervolgens een concrete, verifieerbare verklaring van de verdachte worden verlangd voor de herkomst van het contante geld. Maar welke omstandigheden hebben invloed op de totstandkoming van zo’n witwasvermoeden? En wanneer is een verklaring over contant geld voldoende concreet en verifieerbaar? Deze vragen staan centraal in dit artikel.


Mr. R.A. Regtering
Mr. R.A. Regtering is AML-specialist bij het AMLC.
Artikel

De voorgestelde rechterlijke toetsing bij hoge transacties: een rechtsvergelijking met de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk

Trefwoorden hoge transacties, rechterlijke toetsing, Conceptwetsvoorstel naar aanleiding van de evaluatie van de Wet OM-afdoening, rechtsvergelijking, Aanwijzing hoge transacties
Auteurs Mr. P.H. Oldhoff
SamenvattingAuteursinformatie

    Het ‘Conceptwetsvoorstel naar aanleiding van de evaluatie van de Wet OM-afdoening’ introduceert onder andere een rechterlijke toetsing bij voorgenomen hoge transacties. Aan de hand van een rechtsvergelijking met de transactiepraktijken in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zet dit artikel uiteen hoe de voorgestelde rechterlijke toetsing zich verhoudt tot haar internationale tegenhangers.


Mr. P.H. Oldhoff
Mr. P.H. Oldhoff is trainee bij het Openbaar Ministerie.
Artikel

Tussen plan en aanpak. Over het wetsvoorstel Wet plan van aanpak witwassen

Trefwoorden witwassen, banken, transactiemonitoring
Auteurs Mr. drs. D.C. Ipenburg
SamenvattingAuteursinformatie

    Bespreking van het wetsvoorstel Wet plan van aanpak witwassen, dat in oktober 2022 bij de Tweede Kamer is ingediend. Het voorstel bevat maatregelen om witwaspraktijken effectiever te bestrijden. Eerdere versies van het voorstel konden rekenen op fundamentele bezwaren. Deze bezwaren hielden vooral verband met de gezamenlijke monitoring van banktransacties. Een kernvraag in dit artikel is in hoeverre de regering aan deze bezwaren tegemoet is gekomen.


Mr. drs. D.C. Ipenburg
Mr. drs. D.C. Ipenburg is werkzaam als senior wetgevingsadviseur bij de Afdeling advisering van de Raad van State.
Jurisprudentie

Access_open Kroniek ondernemingsstrafrecht

Tweede helft 2022

Auteurs Mr. dr. B. van der Vorm (red.), Mr. N.M.D. van der Aa, Mr. J.S. Boeser e.a.

Mr. dr. B. van der Vorm (red.)

Mr. N.M.D. van der Aa

Mr. J.S. Boeser

Mr. J. Boonstra

Mr. dr. S.S. Buisman

Mr. A.A. Feenstra

­Mr. M.N.H. Hintzen

Mr. dr. I. Koopmans

Prof. mr. M. Nelemans

Prof. mr. J.S. Nan

Mr. N. van der Voort

Mr. dr. W.S. de Zanger