Bsb_cover
Rss

Boom Strafblad

Meer op het gebied van Strafrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2022 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Het belang van het rechtsbelang

Trefwoorden Rechtsbelangen, Redactioneel
Auteurs Prof. mr. J.H. (Jan) Crijns en mr. dr. M. (Mojan) Samadi
Auteursinformatie

Prof. mr. J.H. (Jan) Crijns
Jan Crijns is hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit Leiden en lid van de redactie van Boom Strafblad.

mr. dr. M. (Mojan) Samadi
Mojan Samadi is universitair docent straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit Leiden en tevens redactiesecretaris van Boom Strafblad.
Artikel

Access_open Ordenende functies van rechtsbelangen: systematiseren en spel verdelen

Trefwoorden Rechtsbelangen, Strafbaarstelling, Systematisering, Ordenende functie, Rechtstheorie
Auteurs Prof. mr. J.M. (Jeroen) ten Voorde
SamenvattingAuteursinformatie

    Deze bijdrage bespreekt de ordenende functie van rechtsbelangen. Deze functie heeft een interne en een externe zijde, zodat misschien zelfs van ordenende functies gesproken kan worden. Rechtsbelangen helpen bij het ordenen van strafbaarstellingen tot een bepaalde systematiek. Om die reden wordt ook van een groeperingsfunctie gesproken. Zij helpen ook het strafrecht af te bakenen van andere rechtsgebieden, zoals het bestuurs- of civiele recht. De bijdrage gaat in op de vraag of deze functie wel helemaal tot wasdom komt en of van rechtsbelangen kan worden gevraagd dat zij het strafrecht helpen ordenen.


Prof. mr. J.M. (Jeroen) ten Voorde
Jeroen ten Voorde is hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit Leiden.
Artikel

Bestaat er zoiets als rechtsbelang­georiënteerd wetgeven?

Trefwoorden Rechtsbelangenconcept, Rechtsbelang, Criteria voor strafbaarstelling, Strafbaarstelling, Wetgeving
Auteurs Mr. dr. L.B. (Luuk) Esser
SamenvattingAuteursinformatie

    Het rechtsbelangenconcept lijkt aan een kleine opmars bezig in het Nederlands strafrecht. Waarom en waarom juist nu? En wat heeft het strafrecht daaraan? In deze bijdrage, die oorspronkelijk als lezing werd voorgedragen tijdens het afscheidssymposium van prof. mr. Tineke Cleiren, gaat Luuk Esser op deze vragen in en betoogt hij dat het rechtsbelangenconcept voor het strafrecht in een door fragmentatie gekenmerkte samenleving een belangrijk bindmiddel kan zijn.


Mr. dr. L.B. (Luuk) Esser
Luuk Esser is coördinerend beleidsmedewerker op het Ministerie van Justitie en Veiligheid en tevens rechter-plaatsvervanger in de sector strafrecht van de Rechtbank Rotterdam.
Artikel

Bestaat er zoiets als rechtsbelang­georiënteerd rechtspreken?

Trefwoorden Rechtsbelangen, Rechtspraak, Strafwaardigheid, Strafrechtelijke aansprakelijkheid, Kwalificatie
Auteurs Mr. dr. S.R. (Sven) Bakker
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage staat de vraag centraal of er zoiets bestaat als rechtsbelanggeoriënteerd rechtspreken. Na een uiteenzetting van de betekenis van het rechtsbelang voor de rechterlijke beoordeling van strafwaardigheid van gedrag, wordt nagegaan in hoeverre een grotere rol is weggelegd voor het rechtsbelang bij de vaststelling van strafrechtelijke aansprakelijkheid. Vervolgens worden enkele punten van kritiek op rechtsbelanggeoriënteerd rechtspreken voor het voetlicht gebracht. De bijdrage wordt afgesloten met enkele opmerkingen omtrent nut en noodzaak van rechtsbelanggeoriënteerde rechtspraak.


Mr. dr. S.R. (Sven) Bakker
Sven Bakker is universitair docent straf- en strafprocesrecht bij de Vrije Universiteit Amsterdam en tevens redactiesecretaris van Boom Strafblad.
Artikel

Het rechtsbeschermend potentieel van de wettelijke kwalificatie: gedachten over Typizität en prototypetheorie

Trefwoorden Kwalificatie-uitsluitingsgronden, Typizität, Categoriseren, Prototypetheorie, Legaliteitsbeginsel
Auteurs Mr. dr. J.G.H. (Judit) Altena
SamenvattingAuteursinformatie

    Deze bijdrage stelt de vraag centraal hoe buitenwettelijke kwalificatie-uitsluitingsgronden kunnen bijdragen aan het voorkomen van onvoorzienbare strafrechtelijke aansprakelijkstelling. Daartoe wordt onderscheid gemaakt tussen een rechtsbelangenbenadering en een Typizitäts-benadering van kwalificatie-uitsluitingsgronden en beargumenteerd dat de Typizitäts-benadering toegevoegde waarde hebben voor de rechtsbescherming. Vervolgens wordt de Typizitäts-gedachte bestudeerd vanuit het perspectief van de prototypetheorie, die beschrijft hoe mensen categoriseren op basis van vergelijking met een prototype. Deze bijdrage poogt de implicaties van die theorie voor de kwalificatie-uitsluitingsgronden te doordenken.


Mr. dr. J.G.H. (Judit) Altena
Judit Altena is universitair docent straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit Leiden.
Discussie, Nieuws en Analyse

Van Moord-op-afstand tot Marengo

De grens tussen uitlokken en medeplegen bij de vervolging en veroordeling van opdrachtgevers van liquidaties

Trefwoorden Medeplegen, Uitlokking, Liquidaties, Opdrachtgevers, Georganiseerde misdaad
Auteurs Mr. B. (Bram) Groothoff
SamenvattingAuteursinformatie

    Door onder andere innovatieve vormen van opsporing worden de afgelopen tijd steeds vaker opdrachtgevers van liquidaties vervolgd en veroordeeld. Het gaat dan in de regel om personen die niet zelf aanwezig zijn bij de moorden. Wat betreft de strafbare aansprakelijkheid van de opdrachtgevers komt zowel de deelnemingsvorm uitlokking als medeplegen in aanmerking. In dit artikel wordt geanalyseerd welke omstandigheden doorslaggevend zijn voor het kwalificeren van voornoemde gedragingen als ofwel uitlokking dan wel medeplegen en of hoe deze kwalificatie zich verhoudt met het principe van fair labelling.


Mr. B. (Bram) Groothoff
Bram Groothoff is docent/onderzoeker straf(proces)recht aan de afdeling Strafrecht en Criminologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Momenteel is hij bezig met een proefschrift waarin de verhouding van ingrijpende opsporingsmethoden met de notie van integere opsporing wordt verkend.