Bsb_cover
Rss

Boom Strafblad

Meer op het gebied van Strafrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2022 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Onafhankelijkheid

Trefwoorden Onafhankelijkheid, Rechterlijke macht, Openbaar Ministerie, Advocatuur
Auteurs Mr. E. (Eva) Huls en mr. T. (Tamara) Trotman
SamenvattingAuteursinformatie

    Onafhankelijkheid: een thema dat zowel nationaal als internationaal de gemoederen bezig weet te houden. Hoogste tijd voor een speciaal nummer over dit onderwerp, waarbij in de verschillende bijdragen is geprobeerd het concept onafhankelijkheid vanuit uiteenlopende invalshoeken (OM, ZM en balie) te belichten.


Mr. E. (Eva) Huls
Eva Huls is advocaat-in-dienstbetrekking bij Defence for Children, buitenpromovenda bij de Universiteit Leiden en tevens redactielid van Boom Strafblad.

mr. T. (Tamara) Trotman
Tamara Trotman is raadsheer bij het hof Den Haag en tevens­ ­­redactielid van Boom Strafblad.
Artikel

Access_open De onafhankelijkheid van de strafrechter

Trefwoorden Onafhankelijkheid, strafrechter, zaakstoedeling, overzichtsarresten, Raad voor de rechtspraak
Auteurs Prof. mr. H. (Hans) de Doelder
SamenvattingAuteursinformatie

    In 2014 schreef prof. mr. Doelder in zijn afscheidsrede over de onafhankelijkheid van de strafrechter. Nu, acht jaar later, reflecteert hij in dit nummer nogmaals op die onafhankelijkheid vanuit zowel nationaal als Europees perspectief. Hij ziet ruimte voor verbetering.


Prof. mr. H. (Hans) de Doelder
Hans de Doelder is emeritus hoogleraar Straf- en strafprocesrecht Erasmus Universiteit Rotterdam en hoogleraar Straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit van Curaçao; plv. lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao en Sint Maarten en van Bonaire, Saba en Sint Eustatius.
Artikel

Het OM uit positie? De institutionele positionering van het Openbaar Ministerie ter discussie

Trefwoorden Institutionele positionering, Openbaar Ministerie, Takenpakket, Uitbreiding
Auteurs Prof. mr. J.H. (Jan) Crijns, Mr. dr. S.M.A. (Sjarai) Lestrade, Prof. mr. J.W. (Jannemieke) Ouwerkerk e.a.
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel wordt in kaart gebracht op welke taakgebieden zich de laatste jaren ontwikkelingen hebben voorgedaan die raken aan de positionering van het OM of in ieder geval aanleiding hebben gegeven die positionering ter discussie te stellen, om vervolgens de vraag op te werpen wat deze ontwikkelingen en discussies zeggen over de (hybride) positionering van het OM en of deze ertoe nopen deze positionering te heroverwegen.


Prof. mr. J.H. (Jan) Crijns
Jan Crijns is hoogleraar straf- en strafprocesrecht en wetenschappelijk directeur bij het Instituut voor Strafrecht & Criminologie aan de Universiteit Leiden en is tevens redacteur van Boom Strafblad.

Mr. dr. S.M.A. (Sjarai) Lestrade
Sjarai Lestrade is universitair hoofddocent bij de vaksectie Strafrecht & Criminologie aan de Radboud Universiteit.

Prof. mr. J.W. (Jannemieke) Ouwerkerk
Jannemieke Ouwerkerk is hoogleraar Europees Strafrecht aan de Universiteit Leiden.

Mr. dr. K.M. (Kelly) Pitcher
Kelly Pitcher is universitair docent straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit Leiden.
Artikel

Het onderzoek door de advocaat in een veranderd compliance landschap

Trefwoorden Interne onderzoeken, Compliance, onafhankelijkheid
Auteurs Prof. mr. D.V.A. (Dian) Brouwer
SamenvattingAuteursinformatie

    Er is veel te doen over ‘onafhankelijk’ onderzoek door advocaten. In de afgelopen 20 jaar lijkt deze vorm van advocatuurlijke dienstverlening uitgegroeid van een absolute nicheactiviteit tot een naar het lijkt vanzelfsprekend stukje advocatuur. Maar er zijn ook hier grenzen aan de groei. Die worden tegenwoordig voor een belangrijk deel bepaald door de publieke opinie.


Prof. mr. D.V.A. (Dian) Brouwer
Dian Brouwer is advocaat bij JahaeRaymakers te Amsterdam en bijzonder hoogleraar Verdediging in Strafzaken aan de Universiteit van Maastricht.
Column

Drama(turgie) van een onafhankelijke rechtspraak

Trefwoorden jeugdstrafrecht, dramaturgie, geweldsmonopolie, herstelrecht, Arendt
Auteurs Drs. J.H. (Jaap) van der Spek
SamenvattingAuteursinformatie

    Een rechtszaak is voor minderjarigen een drama: ze zijn er hoofdrolspeler en figurant tegelijkertijd. De onafhankelijkheid van de rechtspraak, opgevat als dramaturgische gebeurtenis, draagt hieraan bij. De rekwisieten van een onafhankelijke rechtspraak (toga, taalgebruik en rapporten) hebben ook een morele boodschap: de staat neemt een verticale machtsverhouding in ten opzichte van de dader. Als het strafrecht meer horizontale relaties wil aangaan door inzet van het herstelrecht, heeft het nieuwe rekwisieten nodig. Bijvoorbeeld door de rechtszaak aan een tafel te doen.


Drs. J.H. (Jaap) van der Spek
Jaap van der Spek is strategisch adviseur voor Stichting Halt en doceert (politieke) filosofie voor o.a. The School of Life Amsterdam en diverse opleidingen van het Studiecentrum Rechtspleging (SSR). Eerder was hij directeur van Stichting Young in Prison (www.younginprison.org). Uit deze laatste ervaring is geput voor deze column.
Artikel

De regeling weigerende observandi

Trefwoorden Adviescommissie Gegevensverstrekking Weigerende Observandi, Onafhankelijkheid, Bagwo, Pro Justitia, tbs
Auteurs Mr. D.M. (Diederik) Thierry
SamenvattingAuteursinformatie

    Mede naar aanleiding van de moordzaak tegen Michael P. is een regeling ingevoerd die erin voorziet medische gegevens te verstrekken over een verdachte die weigert mee te werken aan het opstellen van een rapportage door het Pieter Baan Centrum. Via deze regeling kan een behandelaar worden verplicht gegevens zonder toestemming van zijn patiënt te verstrekken. De onafhankelijke Adviescommissie Gegevensverstrekking Weigerende Observandi, heeft in deze wettelijke regeling een zeeffunctie gekregen die eraan bijdraagt dat de inbreuk op het medisch beroepsgeheim zo beperkt mogelijk wordt gehouden. Enkele onderdelen van de weigeraanpak worden in dit artikel aangestipt.


Mr. D.M. (Diederik) Thierry
Diederik Thierry is senior raadsheer in het gerechtshof Den Haag en lid van de AGWO.
Discussie, Nieuws en Analyse

Geef elke kwetsbare verdachte een advocaat bij het politieverhoor

Het recht op rechtsbijstand vanuit het perspectief van de kwetsbare verdachte

Trefwoorden Kwetsbare verdachte, Rechtsbijstand, afstand, Ratz, Rechtsbescherming
Auteurs Mr. J.R. (Jaantje) Kramer
SamenvattingAuteursinformatie

    Voor de kwetsbare aangehouden verdachte wordt van overheidswege een advocaat opgeroepen. Die verdachte kan pas afstand doen van het recht op rechtsbijstand na een advocaat te hebben gesproken. Dat is anders voor de kwetsbare niet-aangehouden verdachte. Die verdachte is zelf verantwoordelijk voor het regelen en betalen van rechtsbijstand, en kan daarvan afstand doen zonder door een advocaat over de gevolgen te zijn ingelicht. Deze bijdrage analyseert dit verschil in rechtsbescherming en de gevolgen daarvan, en geeft aanbevelingen voor de praktijk.


Mr. J.R. (Jaantje) Kramer
Jaantje Kramer is advocaat bij Jebbink Soeteman advocaten.