Boom Strafblad

Article

Obstakels en kansen voor grensoverschrijdende bewijsvergaring bij internationale criminele geldstromen

Trefwoorden Criminele geldstromen, Internationale samenwerking, Bewijsvergaring, Georganiseerde misdaad, Ondermijnende criminaliteit
Auteurs T.R. (Tessa) van Roomen LLM
DOI
Auteursinformatie

T.R. (Tessa) van Roomen LLM
Tessa van Roomen is officier van justitie bij het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. Daarnaast doet zij als buitenpromovendus bij de Vrije Universiteit Amsterdam onder begeleiding van promotoren prof. Marianne Hirsch Ballin, hoogleraar straf- en strafprocesrecht, en prof. Wim Huisman, hoogleraar criminologie, onderzoek naar de obstakels en kansen voor grensoverschrijdende bewijsvergaring bij internationale criminele geldstromen. Deze bijdrage is op persoonlijke titel geschreven.
  • Samenvatting

      De georganiseerde misdaad is gericht op financieel gewin. Illegale geldstromen vormen de kern van criminele verdienmodellen. Deze hebben vrijwel altijd een internationale dimensie. Opsporingsinstanties proberen illegale geldstromen in kaart te brengen en te verstoren. Terwijl de verplaatsing van geld niet is gebonden aan landsgrenzen, is extraterritoriale opsporing dat wel. Hoe effectief is de huidige grensoverschrijdende bewijsvergaring in dergelijke zaken? Welke juridisch-normatieve en praktische knelpunten zijn er in dit verband? En hoe zou de bewijsvergaring uit het buitenland beter kunnen? Deze vragen staan centraal in mijn promotieonderzoek.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.