Boom Strafblad

Article

Enkele aspecten van de gezichtspuntencatalogus in de strafrechtspraak

Trefwoorden Gezichtspuntencatalogus, Cassatierechter, Overzichtsarrest, Standaardarrest, Rechtsvinding
Auteurs Mr. V.J.W. (Vincent) Peeters
DOI
Auteursinformatie

Mr. V.J.W. (Vincent) Peeters
Vincent Peeters is PhD-fellow aan de strafrechtsectie van de Universiteit van Amsterdam. Hij schrijft zijn proefschrift onder supervisie van Sven Brinkhoff, hoogleraar straf- en strafprocesrecht (UvA), Iris van Domselaar, hoogleraar rechtsfilosofie en beroepsethiek (UvA) en Jeroen ten Voorde, hoogleraar straf- en strafprocesrecht (UL).
  • Samenvatting

      In deze bijdrage staat de gezichtspuntencatalogus in de strafrechtspraak centraal. Dat is een verzamelbegrip uit de privaatrechtelijke literatuur voor een door de Hoge Raad geformuleerde lijst met factoren die de lagere rechters in hun oordelen dienen te betrekken bij de beantwoording van een bepaalde (rechts)vraag. Het verschijnsel komt sinds enkele decennia ook veelvuldig voor in de strafrechtelijke cassatierechtspraak. Dit artikel bespreekt het belang van dit onderzoeksthema en reikt ter illustratie daarvan enkele perspectieven aan.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.